Kanin i koja i burKaniner är inte svårskötta djur, men det krävs att man vet hur de ska tas om hand. Inget djur är nämligen lättskött om man inte vet hur man ska göra för att sköta det. Det finns exempelvis många skillnader mellan kaniner och husdjur som katter eller hundar.

Till skillnad från hundar och katter är kaniner betande djur, precis som hästar och kor. Vilda kaniner äter gräs, blad, grenar och olika växter som de når upp till. För att få en så naturlig kost som möjligt kan du plocka en stor del av kaninens mat utomhus, eller låta den beta själv, om du har en inhägnad eller en bur med gallergolv som du kan ha den i. På vintern passar det bra med hö, grenar och bladgrönsaker.

Ge inte kaninen följande livsmedel

  • Nötter
  • Frön
  • Kakor
  • Choklad
  • Flingor
  • Livsmedel som innehåller socker

Om ni har katt eller hund, se till att kaninen inte kan komma åt dessa husdjurs mat. Se till att det finns vatten att dricka, i en skål eller flaska, och byt vatten varje dag.

Var ska kaninen bo?

Det går att ha kaninen utomhus året runt, men det är viktigt att den har tillgång till ett torrt och dragfritt utrymme när det är kallt. Inred en liten ”kaninkoja” som du isolerar med halm. Även i buren passar det bra med mycket halm, eftersom kaniner gillar att kunna gräva i halmen. I det vilda gräver kaninerna gropar och tunnlar, och därför bör man helst ha ett djupt lager jord eller strömaterial i botten av buren. Om man inte har möjlighet att ha ett jordlager bör man ta ut kaninen varje dag, till en plats där den har möjlighet att gräva i jorden. Kanske kan ni ställa en låda fylld med jord på balkongen, och låta kaninen gräva där.

Inred också en toahörna i buren, med ett högabsorberande material som papperspellets. Eller köp en toalåda för kaniner i djuraffären.