En kanin ska inte vara inlåst i buren hela tiden. Den måste få komma ut ibland, även om den bor i en liten lägenhet. Men kommer den inte att kissa och bajsa överallt då? Nej, så behöver det inte bli. Det går att träna en kanin så att den blir rumsren.

I det fria uträttar kaniner sina behov på ett och samma ställe, men de har svårt att hålla sig. Detta måste man tänka på när man ska få sin kanin rumsren. Man bör därför börja i liten skala, och successivt utöka området där kaninen får röra sig. Har bostaden många rum kan man börja med att låta kaninen gå fritt i ett litet rum. Har man bara ett stort rum kan man avgränsa det, så att kaninen kan röra sig endast i en del av det.

Ett rum i tagetKanin i fåtölj

I varje rum som kaninen kan röra sig i ska det finnas en toalettlåda. Dessa kan man köpa i djuraffären eller tillverka själv. Fyll lådan med absorberande strö, och ställ ut den i rummet. Om rummet är stort kan det vara bra med mer än en låda. Samtliga lådor ska rengöras varje dag, annars kommer kaninen att uträtta sina behov någon annanstans.

Första gången som kaninen ska få röra sig i rummet kan det vara bra att begränsa ytan, så att den bara har tillträde till en del av rummet. Lägg lite kaninbajs eller strö med urin på i lådan. Och lyft ned kaninen på lådan. Då lär den sig nämligen 1) var lådan finns, och 2) att den har med de naturliga behoven att göra. Ytterligare ett knep är att placera en höhäck över toalettlådan. Kaniner bajsar nämligen ofta samtidigt som de äter.

Vill du vara helt på den säkra sidan kan du börja med denna träning redan i buren, eller i ett annat utrymme där kaninen rör sig. Placera lådan där den brukar uträtta sina behov, och belöna den när den gör dem på rätt ställa. Tänk också på att det är svårt att göra kaniner helt rumsrena, så låt den inte vara i exempelvis den ärvda soffan.