De små söta liven förökar sig i rasande fart och förstör i folks trädgårdar. För att hålla stammen nere så behövs kaninjakten på flera håll i landet. Kaninjakt kan ske till fots med lykta eller från bil och i flera kommuner har man nu utökat tillståndet för att få bukt med de tusentals vildkaniner som lever rövare. Är du intresserad av att veta mer om kaninjakt ska du läsa vidare.

– Det är en plåga. Det var ganska lugnt i vintras, men nu har det tagit fart igen. Det börjar likna hur det var på 1960-talet, jag skulle gissa att populationen är nästan lika stor nu. Läs mer.

Oavsett om kaninjakt förekommer med eller utan fordon, så krävs det korrekt jaktutrustning. Detta kan du hitta på ett flertal ställen på nätet, bland annat https://fahallenjakt.se/ som har allt i utrustning och jakttillbehör du kan föreställa dig. Men vad bör man tänka på vid just rabbisjakt, förutom en licens?

Kaninjakt – en nattlig sysselsättning

Kaninjakten eller rabbisjakten sker främst nattetid. Kaninstammarna är inte det minsta rädda för att skutta runt i parker, bland bostäder och i gathörn där de även kan sprida kaninpest. Dessa små liv agerar även under dagen men då det finns mycket folk runt omkring och man vill undvika skador, så arbetar kommunjägarna hellre i mörkret. Dock förekommer naturligtvis kaninjakt även på landet och i skogen, men födan i storstäderna lockar dem till bebodda områden där de blir citykaniner med annat namn. Kaniner skjuts när de kommer fram ur sina hålor i marken och till sin hjälp har man ofta illrar (eller hundar) som älskar att jaga dem.

Jaktutrustning och andra tips för kaninjakt

Till kaninjakt behövs ett kalibergevär, oftast en 22:a. Eftersom det skjuts många individer per dag (ofta 30-40 skott/dag) så måste du tänka på att ha rejält med ammunition med dig. Du bör även ha en lykta eller ficklampa med dig för att hitta kaninerna och de små hålorna som inte alltid är lätta att få en skymt utav.

Om du jagar kaniner bör du sikta mot huvudet. Du ska helst undvika kroppsskott eftersom kaninen kan ha tid att krypa ned i sitt gryt igen och ligga skadad där en längre tid. Läs på mer hos Naturvårdsverket för mer information.